sobota, 18 sierpnia 2012

Quiches z boczkiem i pomidorem

Quiches.. Zaciekawiło mnie co to jest. Często spotykamy jakieś zagraniczne dziwaczne nazwy, które nawet nie wiadomo jak wymówić :) Gdzieś mi przeleciała przed oczami taka właśnie nazwa. Gdzieś między blogami. Bodajże na Dusiowej Kuchni. Więc zaczęłam kopać drążyć - bardzo smakowite te wynalazki. Śniadanie, przekąską, na podróż, no wspaniale! Co to jest quiches? (za wikipedią) To jest taki wypiek na bazie kruchego spodu z nadzieniem warzywnym zalany masą śmietanowo-jajeczną. Może zawierać różne rodzaje mięsa. A więc pole do popisu! Ja podążając za tą ideą wykreowałam takie oto zapiekanki quiches - z boczkiem i pomidorem. Wszystkie wymogi quiches spełnia :) Sami spróbujcie!


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plasterków boczku
  • 1 średni pomidor
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • parę łyżek mleka do rozcieńczenia śmietany
  • ser mozzarella do posypania
  • przyprawy ( u mnie sól, pieprz, papryka słodka) 
  • można zioła (idealnie do boczku nadaje się pietruszka)

Przygotowanie:
Ciasto pokroić na dowolne kawałki. Ja pocięłam na 6 równych i dodatkowo z powstałych dwie sztuki przekroiłam jeszcze raz na pół. Ale radzę te większe- wchodzi więcej dodatków i sosu. Zagiąć krawędzie, robiąc z kawałków ciasta takie "doniczki" , solidnie ponakłuwać widelcem i podpiec nieco w piekarniku. U mnie siedziały około 5 minut. Póki spody się pieką należy podsmażyć plasterki boczku. Przygotowujemy sos. Roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, nieco mleka (tak ok. 2 łyżek), przyprawić. Na przygotowanym cieście układać boczek, ósemki pomidora i zalać przygotowanym sosikiem. Wierzch posypać mozzarellą. Piec w 220 stopni około 10 minut.
Smacznego!

I przypominam jeszcze o KONKURSIE ->> tutaj szczegóły


Smakołyki na pikniki

5 komentarzy:

  1. Pyszności, muszę wypróbować ;) Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi sie że Quiches jest na bazie tradycyjnego kruchego ciasta a na bazie ciasta francuskiego jest tarta :) ale moge być w błedzie

    OdpowiedzUsuń
  3. A nie już znalazłam różnice :) tarta różni się od quiche, tym że ten drugi podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone czyli bez masy jajecznej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przefantastycznie wyglądają! Do tego jak mało z nimi roboty :) I to moje ukochane ciasto francuskie, hyhy :)
    Coś czuję, że ...hm...wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj lubię takie połączenie z ciastem francuskim :) Do wypróbowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń