Składniki
- ok. 1,5 - 2 litra rosołu
- 2 udka kurczaka
- 3 opakowania po 100gr serka topionego (u mnie gouda)
- 3/4 szklanki ryżu
- 100 gr pieczarek
- 2 ziemniaki
- tłuszcz do smażenia
- przyprawa do drobiu
- pieprz
- sól
- pietruszka do posypania
Przygotowanie:
- Udka filetujemy. Z tego, co nam zostało po odjęciu mięsa gotujemy rosół na swój ulubiony sposób. Otrzymane filety kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na tłuszczu z dodatkiem przypraw do drobiu.
- Kiedy rosół już będzie gotowy, odlewamy szklankę i rozgniatamy serki topione.
- Do garnka wsypujemy ryż i czekamy aż się zagotuje, wówczas dodajemy rozmieszany serek i pokrojone ziemniaki.
- Kiedy zupa będzie już prawie gotowa (sprawdzić wg gotowości ryżu) dodajemy mięso i przykrywamy pokrywką.
- W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pieczarki z dodatkiem szczypty soli i pieprzu, dodajemy je do zupy. Z pieczarkami ma się gotować ok. 3 minut. Doprawiamy do smaku, jeżeli trzeba. Gotową zupkę posypujemy pietruszką albo inną ulubioną zieleniną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz