Należy pamiętać, że ważne jest kolejność dodawania składników i czas ubijania.
Składniki:
- 2 żółtka
- 1 szklanka oleju słonecznikowego (w sumie to obojętne, byle by nie miał wyraźnego smaku, bo zdominuje smak majonezu)
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu
Przygotowanie:
Żółtka ubijać oddzielnie. Mikserem na turbo zajmie to około 10 -30 sekund, ubijaczką ręczną nawet 10 minut. Ważne jest by dokładnie je ubić. Następnie dodać wszystkie przyprawy i dalej ubijać aż się dokładnie wszystko wymiesza.
Do takiej masy należy bardzo małymi partiami dodawać olej i ubijać na jak najwyższych obrotach. Ręcznie będzie trudniej uzyskać właściwą konsystencję, ale się da :)
Aby majonez był bardziej żółty - więcej żółtek, bledszy - więcej oleju.
Przydatność do jedzenia takiego majonezu to 3-4 doby. Nie stosujemy przecież konserwantów, więc surowe żółtka zbyt długo nie mogą stać.
Smacznego! Taki majonez jak się okazuje to nic trudnego! :D
Oczywiście przypominam jeszcze raz korzystając z okazji o KONKURSIE !!!!!
Czas tylko do poniedziałku, 3 września!!!
Oczywiście przypominam jeszcze raz korzystając z okazji o KONKURSIE !!!!!
Czas tylko do poniedziałku, 3 września!!!
nie ma to jak dobry blender w kuchni!:))
OdpowiedzUsuńOj tak!!! Zwłaszcza jeżeli jest otrzymany w nagrodę :D
UsuńTo musi być pyszne ;) Zapraszam do mnie, jeśli masz ochotę.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie :)
OdpowiedzUsuńWkradł Ci się błąd w zdaniu "Aby olej był bardziej żółty - więcej żółtek, bledszy - więcej oleju."
OdpowiedzUsuńTeż na domowy majonez zęby ostrze, ale jeszcze nie mam natchnienia, żeby się za to zabrać :)
Kempek dziekuje! Poprawione. Zaden tam blad sie wkradl, tylko zwykle moje "gapiostwo" :D
Usuń