Polecam majonez jako marynatę również do szaszłyków z wieprzoiny. Wystarczy wówczas dodać jedynie pieprzu, przypraw do mięsa, cebulę, majonez i marynować całą noc.
Mięso zamarynowane w majonezie kruszeje, a po upieczeniu nie jest suche, skórka ładnie się zapieka. Palce lizać!
Polecam!
(przepraszam za zdjęcia, ale nie miałam szansy zrobić lepszych ujęć, bo zaraz po upieczeniu nikt nie chce czekać ani chwili :)
Składniki:
- części kurczaka (udźce, podudzia, skrzydełka),
- ulubiona mieszanka przypraw i ziół do krczaka,
- majonez (na 8 pałek ok. 200 g słoiczek).
Przygotowanie:
Zamarynować mięso w rzyprawach i majonezie. Najlepiej na noc. Piec ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Zresztą po co ja to opowiadam, każdy i tak najlepiej umie upiec kurczaka :)
Do tego przepisu użyłam mieszanki przypraw do kurczaka z Firmy Marsyl. Otrzymałam od nich paczkę z przyprawami do wypróbowania. Oj rozpieszczają! Muszę przyznać, że ich mieszanka różni się od tych, jakie spotykałam dotychczas. Poza odpowiednim jak na mój smak doborem przyppraw ma na pewno mniej soli niż inne. Mi ogólnie przypadła do gustu i mogę z pełną odpowiedzialnością polecić tą markę!
Tak jeszcze nie robiłam..a przyprawa do kurczaka Marsyl i mi przypadła do gustu..jakiś czas temu robiłam skrzydełka z tą przyprawą.
OdpowiedzUsuńBrzmi fajnie, a ja kiedyś zapiekałam kurczaka w keczupie z dodatkiem majonezu (udka - gyros) i też były bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńrobiłam takie kiedyś często, teraz się dietuję więc rzadziej goszczą na naszym stole :) ale są pyszne
OdpowiedzUsuńTlusto u was ale pewnie smacznie
OdpowiedzUsuń