Dzisiejszy przepis jest chyba oprócz naleśników najprostszy w opisie i przygotowaniu.
Składniki:
- elementy z kaczki (pierś i udka),
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 3 łyżki sosu Worchster,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki sosu balsamicznego,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki papryki czerwonej,
- 0,5 -1 łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól, pieprz.
Uwaga! Ilość wszystkich podanych przypraw jest opcjonalna. Należy się kierować własnymi upodobaniami dot. poszczególnych składników marynaty.
Przygotowanie:
Z podanych przypraw zrobić papkę i zamarynować mięso dzień wcześniej. Wstawić do lodówki.
Następnego dnia przed obsmażeniem ściągnąć łyżką
nadmiar marynaty (należy to zrobić, by przy pierwszej obróbce przyprawy się nie przypaliły). Do garnka wlać oliwę z oliwy i obsmażyć mięso.
Ze ściągniętej marynaty i szklanki wody zrobić zalewę. Wlać to do garnka z obsmażonymi częściami kaczki, poczekać, aż się zacznie gotować, a następnie zmniejszyć ogień i dusić całość przez 1,5 godziny.
Podawać w dowolnym zestawieniu - surówka z mixu sałat i świeżych warzyw, kluskami śląskimi, frytkami, ziemniaczkami, ryżem - nie ma zasady, bo tutaj kaczka jest najważniejsza!
Smacznego!
Pięknie podane, wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńZapraszamy do Nas
http://czujemietedogotowania.blogspot.com/
Zrobiłam , tylko sos mi tak nie zgęstniał, a już nie mieliśmy siły dłużej czekać na obiad :) Bardzo fajny pomysł na sos. Dziękuję za przepis i pozdrawiam! Jagna
OdpowiedzUsuń