Śledź ten blog

niedziela, 24 lutego 2013

Zupa chińska (rosół z kaczki)


Kaczka staje się coraz bardziej popularna i dostępna. Oczywiście zawsze opłaca się kupować w całości niż elementy. Natomiast po oddzieleniu piersi i udek zostaje korpus. Co z nim zrobić? Zupę oczywiście! Ale należy uważać. Wywar z kaczki znacząco różni się od kurczaka. Należy umiejętnie skomponować składniki na zupę.

Dzisiaj proponuję zupę chińską na bazie rosołu z kaczki. Bardzo pikantna i wyrazista.


Składniki:

  • korpus z kaczki,
  • włoszczyzna (jak na 2-litrowy wywar),
  • garść suszonych grzybów mun (najlepiej już gotowe paski),
  • korzeń imbiru - kawałek ok. 3 cm średniej grubości,
  • 1 marchewka (oprócz tej z włoszczyzny),
  • 1 czerwona papryka,
  • pół pęczka dymki,
  • 2 małe strączki papryczki chilli (albo 1 niepełna łyżeczka suszonej siekanej),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu,
  • 3-4 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • ok. 3 łyżek sosu sojowego.
Uwaga! Podane ilości przypraw są opcjonalne. Należy dać najpierw mniejsze ilości i kosztować, kosztować, aż będzie nam smakowało!


Przygotowanie:


Korpus zalać wodą, po zagotowaniu się odszumować. Ogólnie taki rosół powinien się gotować wg różnych źródeł od 1,5 do 3 godzin. U nas wychodzi średnio 2 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodać włoszczyznę, pokrojone chilli i obrany korzeń imbiru. 

Jak rosół będzie ugotowany, należy całość odcedzić, doprawić białym pieprzem, sosem sojowym, octem i cukrem. Grzyby mun przygotować wg opisu na opakowaniu (na ogół jest to zalanie wrzątkiem na 20 min.). Jeżeli nie mamy już pokrojonych grzybów, to należy to zrobić i dodać do całości. Dodać pokrojoną w cieniutkie paski marchewkę, paprykę i posiekaną dymkę. 

Mąkę wsypać do słoika ze szklanką wody i mocno zatrząść. Taką miksturę wlać do garnka i energicznie  zamieszać. Odczekać aż zupa się ponownie zagotuje. W międzyczasie roztrzepać jajko w miseczce, wlać do garnka jednocześnie mieszając. Zagotować ponownie. 
Gotowe!

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Przepis trafił u mnie na idealną porę. Akurat mam w zamrażarce korpus kaczki i planowałam ugotować jakąś zupę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że dobrze trafiło. A przepis stal w kolejce od 3 bodajże miesięcy :D

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Fajne składniki i na pewno smak niebanalny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak na pewno Was zaskoczy. Zachęcam do gotowania!

      Usuń