Śledź ten blog

piątek, 13 września 2013

Sałatka z buraków i papryki na zimę

Bardzo wcześnie zaczęłam samodzielnie przygotowywać posiłki. Za sprawą Mamy oczywiście! Stało się to moją pasją, ale ciągnęło mnie do większych wyczynów niż obiad. Więc zaczęłam robić przetwory na zimę. Uwielbiałam te, co robiła Mama i zaczęłam zbierać własne przepisy - głównie na sałatki. Toteż z pobytu na Ukrainie przywiozłam pełen notes pomysłów. Ze wszystkich uważam ten za najbardziej trafiony. Zachęcam do wypróbowania, jeżeli ktoś jeszcze nie kosztował!

sałatka buraczana na zimę

Składniki:

Podana ilość warzyw już obranych.
  • 1 kg buraków,
  • 1 kg papryki,
  • 1 kg cebuli,
  • 13 łyżek octu,
  • 10 łyżek cukru,
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego,
  • 1/2 litra oleju,
  • 1 łyżka soli (można dać nieco więcej ok.1,5-2 łyżki wg smaku),
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego.


sałatka buraczana na zimę

Przygotowanie:


Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w paski ok. 1x2 cm lub nieco cieńsze, cebulę w kostkę. 

Na dno garnka z grubym dnem lub teflonowego wlać olej i wsypać cebulę. Ciągle mieszając obsmażać ok. 5 minut. Po tym czasie dodać paprykę i po upływie kolejnych 5 minut wsypać starte buraczki i resztę składników. Dusić pod przykryciem 40 minut. Mieszać trzeba dość często, by nie przypaliło się.

Przygotować słoiki: Dokładnie umyć i włożyć do piekarnika. Włączyć piekarnik na 100 stopni. Mniej więcej po 20-25 minutach słoiki są gotowe. Pokrywki wygotować w garnku z wodą. Jak woda zawrze, gotować przez kolejne 5 minut, po czym wyłożyć za pomocą widelca na czystą ścierkę, by ociekły.

Kiedy sałatka będzie już gotowa,  z piekarnika wyjmować po jednym słoiku (Uwaga gorące!! Wyciągać za pomocą ścierki) i nakładać gorącą sałatkę. Natychmiast zakręcić, obrócić do góry dnem i wstawić pod kołderkę na całą dobę. U nas takie miejsce jest pod stołem. 

Sałatka gotowa do jedzenia po ostygnięciu. Można nie rozkładać całości, tylko zostawić sobie na jutrzejszy obiad, nie pożałujecie :) Najlepiej pasuje do gulaszu.

Kunica koniecznie chciała się zaprezentować :) Ciężko ją było wygonić ze "studia" 

sałatka nburaczana na zimę

3 komentarze:

  1. Przepis super, a kotek piękny! uwielbiam koty, mam 3 takie słodziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanko buraki trzeba ugotowac czy surowe zetrzec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry! Buraki zetrzeć surowe. Sałatka będzie się dusić przez 40 minut, wiec bez obaw :-)

      Usuń