Śledź ten blog

wtorek, 19 lutego 2013

Ciasto miodowe czyli litewski Medaus pyragas

Wyobraźcie sobie polskie domy bez sernika... Trudno, prawda? No właśnie! Takim litewskim odpowiednikiem jest Ciasto miodowe czyli Medaus pyragas.To jest najpopularniejszy wypiek na Litwie. Jest w każdym sklepie, cukierni, na każdym świątecznym stole i bardzo mi do niego tęskno.

Pewnego dnia zamiast tęsknić postanowiłam spróbować upiec sama. Udało się bardzo, bardzo podobne do oryginału i jest prze-pyszne! Zachęcam i Was do upieczenia ułamka litewskiej tradycji.


Składniki na ciasto:


  • 200 g miodu,
  • 5 szklanek mąki,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki octu.

Składniki na krem:

  • 1 litr śmietany (co najmniej 18%),
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:


Do garnka włożyć masło, miód, cukier, roztrzepane jajka i podgrzewać na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Uważać, by ogień był bardzo słaby, by całość się nie przypaliła.

 Do całości dodać sodę wymieszaną na łyżce octu (jedna łyżeczka sody na jedną łyżeczkę octu, inaczej mówiąc gaszenie sody - czyli do łyżki octu wsypać sodę i dać się "wyszumieć", pomagając palcem lub łyżeczką całej sodzie połączyć się z octem. Czynność wykonywać nad miską lub garnkiem, gdyż masa mocno się pieni i wylewa), całość podgrzewać jeszcze 1 minutę. Zdjąć  z ognia, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. 

Kiedy masa wystygnie, należy ją podzielić na 7 części - 6 równych, a jeden nieco mniejszy. Ta mniejsza część będzie przeznaczona do pokruszenia i posypania całości. Otrzymane części rozwałkować, ponacinać mokrym nożem (tylko nie rozciąć) i wypiekać oddzielne blaty w piekarniku 180  stopni po ok. 7-10 minut. 

Upieczone i wystudzone blaty przesmarować masą śmietanową (z podanych składników utworzyć krem ubijaczką), przesmarować każdą warstwę oraz boki ciasta. Siódmy blat pokruszyć albo w maszynce do mielenia albo blenderem albo zwyczajnie w ścierce rozbijając młotkiem bądź tłuczkiem do mięsa. Okruszkami dokładnie obsypać cały wypiek, można udekorować owocami, orzechami lub innymi dowolnymi ozdobami.

Smacznego!


Inspiracja: http://www.mamosreceptai.lt/receptai/medaus-tortas.html

11 komentarzy:

  1. Mmmm ciekawy przepis:) Wygląda bardzo apetycznie, koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis. Z pewnością do wypróbowania. Właśnie oglądam Twój blog i jestem zachwycona Twoimi przepisami.
    Dziękuję za komentarz u mnie:) masz kolejną stałą czytelniczkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie i bardzo mi miło, że moje przepisy zachęcają do gotowania!
      Ja również będę zaglądać :)

      Usuń
  3. dzieki bo szukałam przepisu bo jadłam u kolezanki litwinki ten torcik bardzo mi smakował będę próbowała go upiec dDzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. dzieki bo szukałam przepisu bo jadłam u kolezanki litwinki ten torcik bardzo mi smakował będę próbowała go upiec dDzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś przywiozłam ten przepis z Wilna i gdzies się zapodział dzieki za przypomnienie, bardzo smaczny tortas

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajka mają być całe i rozbełtane widelcem czy najpierw oddzielone na żółtka i białka i osobno ubijane mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma konieczności oddzielać białek i żółtek.

      Usuń
    2. Nie ma konieczności oddzielać białek i żółtek.

      Usuń
  7. Ciasto jest absolutnie przepyszne i już wiem, że wejdzie do kanonu moich ukochanych ciast, i to na miejscu pierwszym. Odkryłam ten przepis trochę ponad rok temu, a już upiekłam je 6 razy... i bynajmniej na tej ilości nie poprzestanę :)
    Ma bardzo ciekawy, niecodzienny smak, śmietana wspaniale "przegryza się" z warstwami ciasta, przez co całość staje się cudownie wilgotna i kremowa... nieustannie się nim zachwycam. Wielkie dzięki za przepis! :)
    Tylko jedno mnie zastanawia: zawsze robię z połowy składników i wychodzi mi z tego pokaźnych rozmiarów, wysokością budzące podziw ciasto... więc co to by wyszło z całej porcji? ;)

    OdpowiedzUsuń