Śledź ten blog

poniedziałek, 25 lutego 2013

Tęczowe babeczki

Jest co świętować! Liczba odsłon przekroczyła 140 tysięcy. Udało mi się nawet złapać chwilę kiedy licznik  pokazywał 140.140! Pilnowałam z 15 minut :)

Z tej okazji, przypomniało mi się, że mam dla gości babeczki. Nastrojowe, radosne i pozytywne. 
Upiekłam je, bo chodzi za mną od dawna tęczowy tort. W dodatku koleżanki z pracy oszalały na punkcie tegoż pomysłu. I tak bardzo bym chciała własnoręcznie go wykonać! Ale na tort to musi być okazja, babeczki można upiec bez powodu.

Zapraszam do częstowania się tęczowymi babeczkami!

Babeczki

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 70 masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • barwniki w proszku.
Babeczki
Dodaj napis

Przygotowanie:


Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać roztopione masło i mleko. Na łyżkę octu wsypać łyżeczkę sody. Uwaga! Połączenie tych składników bardzo się pieni, dlatego trzeba to robić nad miską. Pomieszać nieco, by soda dokładnie połączyła się z octem. Całość dokładnie wymieszać. 

Następnie wsypać mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.
Otrzymaną masę podzielić na tyle części ile chcemy kolorów widzieć w babeczkach. Po swoim doświadczeniu z barwinkami uczulam, by na początku dodawać maciupeńkie ilości na końcu noża, wymieszać dokładnie i wówczas zadecydować czy potrzebny jest intensywniejszy kolorek.

Rozłożyć w formie papilotki. Do każdej wlać na środek najpierw jeden kolor, potem następny i tak do wyczerpania ciasta. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babeczki piec przez ok. 15 minut. Czasem może to zająć mniej, dlatego po ok. 10 minutach należy zrobić test suchego patyczka. Jeść najlepiej ostudzone, chociaż bardzo ciężko się powstrzymać! 

Smacznego!

Babeczki

2 komentarze: