czwartek, 28 lutego 2013

Kaczka duszona

Motyw kaczki ciąg dalszy. Zazwyczaj przepisy dotyczą całości pieczonej w piekarniku.  Dzisiaj propozycja - dla odmiany - na duszone części kaczki. Kupuje się ptaka w całości, dzieli się na elementy:  udka i pierś do duszenia, a korpus można wykorzystać na Zupkę o azjatyckiej nucie. Tak jest o wiele taniej, niżby kupować porcjowane części.

Dzisiejszy przepis jest chyba oprócz naleśników najprostszy w opisie i przygotowaniu.

Kaczka duszona

Składniki:

  • elementy z kaczki (pierś i udka),
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 3 łyżki sosu Worchster,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki sosu balsamicznego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej,
  • 0,5 -1 łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól, pieprz.
Uwaga! Ilość wszystkich podanych przypraw jest opcjonalna.  Należy się kierować własnymi upodobaniami dot. poszczególnych składników marynaty.

Przygotowanie:


Z podanych przypraw zrobić papkę i zamarynować mięso dzień wcześniej. Wstawić do lodówki. 
Następnego dnia przed obsmażeniem ściągnąć łyżką nadmiar marynaty (należy to zrobić, by przy pierwszej obróbce przyprawy się nie przypaliły). Do garnka wlać oliwę z oliwy i obsmażyć mięso.

Ze ściągniętej marynaty i szklanki wody zrobić zalewę. Wlać to do garnka z obsmażonymi częściami kaczki, poczekać, aż się zacznie gotować, a następnie zmniejszyć ogień i dusić całość przez 1,5 godziny.

Podawać w dowolnym zestawieniu - surówka z mixu sałat i świeżych warzyw, kluskami śląskimi, frytkami, ziemniaczkami, ryżem - nie ma zasady, bo tutaj kaczka jest najważniejsza! 
Smacznego!

Kaczka duszona



Kaczka duszona




Kaczka duszona

2 komentarze:

  1. Pięknie podane, wygląda pysznie !
    Zapraszamy do Nas
    http://czujemietedogotowania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam , tylko sos mi tak nie zgęstniał, a już nie mieliśmy siły dłużej czekać na obiad :) Bardzo fajny pomysł na sos. Dziękuję za przepis i pozdrawiam! Jagna

    OdpowiedzUsuń