Kaczka staje się coraz bardziej popularna i dostępna. Oczywiście zawsze opłaca się kupować w całości niż elementy. Natomiast po oddzieleniu piersi i udek zostaje korpus. Co z nim zrobić? Zupę oczywiście! Ale należy uważać. Wywar z kaczki znacząco różni się od kurczaka. Należy umiejętnie skomponować składniki na zupę.
Dzisiaj proponuję zupę chińską na bazie rosołu z kaczki. Bardzo pikantna i wyrazista.
Składniki:
- korpus z kaczki,
- włoszczyzna (jak na 2-litrowy wywar),
- garść suszonych grzybów mun (najlepiej już gotowe paski),
- korzeń imbiru - kawałek ok. 3 cm średniej grubości,
- 1 marchewka (oprócz tej z włoszczyzny),
- 1 czerwona papryka,
- pół pęczka dymki,
- 2 małe strączki papryczki chilli (albo 1 niepełna łyżeczka suszonej siekanej),
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka białego pieprzu,
- 3-4 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru,
- ok. 3 łyżek sosu sojowego.
Uwaga! Podane ilości przypraw są opcjonalne. Należy dać najpierw mniejsze ilości i kosztować, kosztować, aż będzie nam smakowało!
Przygotowanie:
Korpus zalać wodą, po zagotowaniu się odszumować. Ogólnie taki rosół powinien się gotować wg różnych źródeł od 1,5 do 3 godzin. U nas wychodzi średnio 2 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodać włoszczyznę, pokrojone chilli i obrany korzeń imbiru.
Jak rosół będzie ugotowany, należy całość odcedzić, doprawić białym pieprzem, sosem
sojowym, octem i cukrem. Grzyby mun przygotować wg opisu na opakowaniu (na ogół jest to zalanie wrzątkiem na 20 min.). Jeżeli nie mamy już pokrojonych grzybów, to należy to zrobić i dodać do całości. Dodać pokrojoną w cieniutkie paski marchewkę, paprykę i posiekaną dymkę.
Mąkę wsypać do słoika ze szklanką wody i mocno zatrząść. Taką miksturę wlać do garnka i energicznie zamieszać. Odczekać aż zupa się ponownie zagotuje. W międzyczasie
roztrzepać jajko w miseczce, wlać do garnka jednocześnie
mieszając. Zagotować ponownie.
Gotowe!
Smacznego!
Przepis trafił u mnie na idealną porę. Akurat mam w zamrażarce korpus kaczki i planowałam ugotować jakąś zupę :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że dobrze trafiło. A przepis stal w kolejce od 3 bodajże miesięcy :D
UsuńBardzo ciekawy przepis. Fajne składniki i na pewno smak niebanalny!
OdpowiedzUsuńSmak na pewno Was zaskoczy. Zachęcam do gotowania!
Usuń