Składniki:
- 2 litry wywaru mięsnego na włoszczyźnie,
- 700 g ziemniaków,
- 200 g boczku,
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki octu winnego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- ewentualnie siekana natka do posypania.
Przygotowanie:
Wywar ugotować wg własnego upodobania. Odcedzić i pozostawić 1 marchewkę z włoszczyzny.
Do przygotowanego bulionu wrzucić obrane i pokrojone w ziemniaki i gotować aż do miękkości.
W tym czasie pokroić boczek w kostkę, podsmażyć na patelni na skwarki. Boczek wyłożyć do miseczki, a na wytopionym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Kiedy ziemniaki się ugotują, zdjąć z ognia, dodać odłożoną marchewkę i zmiksować całość bardzo dokładnie. Wsypać obsmażony boczek i cebulę. Doprawić octem, czosnkiem, gałką, pieprzem i solą do smaku. Posmakować i dodać przypraw wg włąsnego uznania. Można na talerzu posypać posiekaną natką.
Smacznego!
Brzmi mega smacznie. Chyba się zainspiruję wkrótce :D Mnie by tam prażona cebula jeszcze pasowała - choć do posypania po wierzchu :D
OdpowiedzUsuńNarobiła mi smaka na wieczór, niedobra :D
Zupa wygląda zachwycająco i naprawde zacheca do wypróbowania:-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że nigdy nie próbowałam, mimo, że jestem ogromną fanką kremów. Dlatego chętnie bym się skusiła ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zachęcam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych:)