Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka maślanki,
- 2 jajka,
- 100 g miękkiego masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- borówki amerykańskie (lub polskie jagody) - ilość zależy od preferencji,
- cukier puder do posypania (opcjonalnie).
Przygotowanie:
W muffinkach panuje jedna prosta zasada. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, a następnie łączymy je ze sobą. W tym akurat przepisie mam jedną małą uwagę. Soda zaczyna fantastycznie spulchniać ciasto, kiedy trafi do kwaśnego środowiska. Dlatego też zanim zaczniemy łączyć suche i mokre składniki radzę do szklanki maślanki wsypać sodę i porządnie wymieszać. Masa może zacząć się bąbelkować jak woda gazowana, dlatego też szklankę z maślanką należy trzymać nad miską.
Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników ciasto rozkładać w papilotki. Najpierw po jednej łyżce na spód, potem kilka - kilkanaście jagód, następnie przykrywamy resztą ciasta. Z przepisu powinno wyjść 12 standardowych muffinków. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zacząć sprawdzać po upływie 15 minut na suchy patyczek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz