Składniki:
Podana ilość warzyw już obranych.- 1 kg buraków,
- 1 kg papryki,
- 1 kg cebuli,
- 13 łyżek octu,
- 10 łyżek cukru,
- 1/2 litra przecieru pomidorowego,
- 1/2 litra oleju,
- 1 łyżka soli (można dać nieco więcej ok.1,5-2 łyżki wg smaku),
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego.
Przygotowanie:
Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w paski ok. 1x2 cm lub nieco cieńsze, cebulę w kostkę.
Na dno garnka z grubym dnem lub teflonowego wlać olej i wsypać cebulę. Ciągle mieszając obsmażać ok. 5 minut. Po tym czasie dodać paprykę i po upływie kolejnych 5 minut wsypać starte buraczki i resztę składników. Dusić pod przykryciem 40 minut. Mieszać trzeba dość często, by nie przypaliło się.
Przygotować słoiki: Dokładnie umyć i włożyć do piekarnika. Włączyć piekarnik na 100 stopni. Mniej więcej po 20-25 minutach słoiki są gotowe. Pokrywki wygotować w garnku z wodą. Jak woda zawrze, gotować przez kolejne 5 minut, po czym wyłożyć za pomocą widelca na czystą ścierkę, by ociekły.
Kiedy sałatka będzie już gotowa, z piekarnika wyjmować po jednym słoiku (Uwaga gorące!! Wyciągać za pomocą ścierki) i nakładać gorącą sałatkę. Natychmiast zakręcić, obrócić do góry dnem i wstawić pod kołderkę na całą dobę. U nas takie miejsce jest pod stołem.
Sałatka gotowa do jedzenia po ostygnięciu. Można nie rozkładać całości, tylko zostawić sobie na jutrzejszy obiad, nie pożałujecie :) Najlepiej pasuje do gulaszu.
Kunica koniecznie chciała się zaprezentować :) Ciężko ją było wygonić ze "studia"
Przepis super, a kotek piękny! uwielbiam koty, mam 3 takie słodziaki
OdpowiedzUsuńmam pytanko buraki trzeba ugotowac czy surowe zetrzec
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Buraki zetrzeć surowe. Sałatka będzie się dusić przez 40 minut, wiec bez obaw :-)
Usuń