Składniki:
Podana ilość warzyw już obranych- 1,5 kg papryki,
- 1 kg marchwi,
- 1 kg cebuli,
- 400 g pęczaku,
- 1/5 litra oleju,
- 300 g cukru,
- 100 g soli,
- 100 ml octu 9%.
Przygotowanie:
Zawczasu ugotować pęczak wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, zahartować i wystudzić.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Złożyć wszystko razem, wlać olej, wsypać cukier oraz sól. Od momentu kiedy się całość zagotuje, należy trzymać na ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie wsypać gotowy pęczak i ocet, dokładnie wymieszać i gotować przez 10 minut ciągle mieszając.
Przygotować słoiki: (Opis przygotowywania słoików na sałatki we wszystkich postach jest taki sam).
Dokładnie umyć i włożyć do piekarnika. Włączyć piekarnik na 100 stopni. Mniej więcej po 20-25 minutach słoiki są gotowe. Pokrywki wygotować w garnku z wodą. Jak woda zawrze, gotować przez kolejne 5 minut, po czym wyłożyć za pomocą widelca na czystą ścierkę, by ociekły.
Kiedy sałatka będzie już gotowa, z piekarnika wyjmować po jednym słoiku (Uwaga gorące!! Wyciągać za pomocą ścierki) i nakładać gorącą sałatkę. Natychmiast zakręcić, obrócić do góry dnem i wstawić pod kołderkę na całą dobę. U nas takie miejsce jest pod stołem.
Z podanej ilości wychodzi 4,5 litra sałatki. Gotowa do jedzenia po ostygnięciu.
Smacznego!
Bardzo ciekawy pomysł, z przyjemnością wypróbuję;)
OdpowiedzUsuń