piątek, 13 września 2013

Pomidory we własnym soku na zimę

Już widzę na każdym straganie pomidory do przetworów. Po malutku robię zapasy do spiżarni.
Ten sposób jak dla mnie jest podwójnie dobry, bo po zjedzeniu pysznych warzyw do obiadu, można wypić sok własnej roboty. Poza tym na sok można kupić "gorsze" pomidory i nie wykładać tyle pieniędzy. Polecam!

pomidory w soku pomidorowym

Składniki:

  • pomidory do przetworów (twardsze, nieduże, dojrzałe),
  • pomidory na sok (mogą być miękkie i nieforemne).
Na 3 litry wyrobionego soku pomidorowego:
  • 6 dużych łyżek soli (Należy kosztować, pomidory lubią sól. Dodatkowo trzeba pamiętać, że zalewać będziemy niesolone warzywa, więc sok musi być nieco za słony),
  • 7-8 dużych łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego.

Przygotowanie:

Pomidory na sok przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i zagotować. Jeszcze gorącą masę należy przetrzeć przez gęste sito.  Powstały sok przyprawić i zagotować. Od momentu kiedy zawrze zmniejszyć ogień, niech jeszcze "populka" 5-7 minut. Odstawić i trochę przestudzić, bo zalane wrzątkiem zimne pomidory popękają.

Przygotować umyte słoiki. Pomidory w kilku miejscach ponakłuwać widelcem, poukładać w słojach. Zalać ciepłym sokiem. Na dno dużego gara włożyć szmatkę poustawiać słoiki i zalać ciepła wodą z kranu do wysokości 3/4 słoików. Od momentu, kiedy woda się zagotuje zmniejszyć ogień i pasteryzować przez ok. 20-30 minut w zależności od wielkości słoika.

Po upływie czasu pasteryzacji słoiki wyjąć, zakręcić wygotowanymi nakrętkami i obrócić do góry dnem. Wstawić pod kołderkę do "sauny" na dobę. Do skosztowania nadają się po upływie nie mniej niż 2 tygodni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz