Składniki:
- 1 kg buraków,
- 1 kg kapusty białej (można dać znacznie więcej),
- 1 kg cebuli,
- 1 kg marchwi.
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 1,5 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki soli,
- 5 liści laurowych,
- 10 ziaren pieprzu czarnego.
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, marchew i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki można pociąć w cieniutkie plastry (jak ktoś ma maszynkę do szatkowania). Cebulę pokroić w kostkę.Z reszty podanych składników zagotować marynatę. Ostudzoną zalewą zalać warzywa i odstawić na 12-16 godzin. Po upływie tego czasu sałatkę przełożyć do czystych słoików i pasteryzować ok. 25-35 minut w zależności od wielkości słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz