Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 2 kg papryki,
- 1 kg cebuli.
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka soli.
- ziarenka gorczycy,
- pieprz czarny w ziarenkach,
- ziele angielskie,
- pokrojone łodygi kopru,
- liść laurowy,
- czosnek.
Przygotowanie:
Warzywa pokroić: ogórki w talarki, paprykę w paski, cebulę w półksiężyce.Marynatę zagotować, ostudzić i zalać nią warzywa. Zostawić na noc.
Następnego dnia przygotować słoiki: na dno każdego wsypać trochę gorczycy, ziarenka pieprzu, ziela, kilka łodyżek kopru, listek laurowy i ząbek czosnku przekrojonego na pół. Można użyć gotowej mieszanki do konserwowania. Warzywa porozkładać do słoików, marynatą, która została na dnie uzupełnić słoiki tak, by zakrywały całkowicie warzywa. Jeżeli marynaty zabraknie, należy ją dorobić, warzywa nie mogą zostać na wierzchu niezanurzone.
Wypełnione słoiki pasteryzować około 20 minut półlitrowe, litrowe około 30 minut. Zakręcić na gorąco, obrócić dnem do góry i schować pod kołderkę na dobę. Gotowe do skosztowania są po upływie 2 tygodni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz