Fajnie się je marynowane pomidory —zębami przegryźć małą dziurkę i wyssać zawartość :)
Składniki:
- pomidory,
- łodygi kopru z baldachimami,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny,
- czosnek,
- chrzan - korzeń i liście.
Marynata 1:6:
- 6 szklanek wody,
- 1 szklanka octu,
- 6 płaskich łyżek cukru,
- 4 płaskie łyżeczki soli.
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki soli.
Przygotowanie:
Na dno umytych słoików ułożyć przyprawy. Łodygi kopru można upchnąć jak już pomidory będą w środku. Umyte pomidory układać w słoiku, maksymalnie oszczędzając miejsce. Najlepiej nadają się duże słoiki po majonezie Winiary i podłużne pomidory, wówczas idealnie mieszczą się po dwa obok siebie, a do całego słoika wchodzi 8 pomidorów. Wierzch przykryć kawałkiem liścia chrzanu lub czarnej porzeczki.
Zagotować marynatę. Przestudzić nieco i zalać wypchane warzywami słoiki. Na dno dużego garnka włożyć ściereczkę, poustawiać słoiki, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoika i włączyć ogień. Od momentu zagotowania się wody, litrowe słoiki pasteryzować nie dłużej niż 20 minut, mniejsze ok. 15. Gorące mocno zakręcić i obrócone dnem do góry schować pod kołderkę na dobę.
Kosztować po upływie minimalnie 2 tygodni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz