wtorek, 10 września 2013

Sałatka makaronowa

Jak widać po blogu sałatki nie są moją mocną stroną. W zasadzie mam kilka, które robię i które uwielbiam. Do takich właśnie należy ta. Zakochałam się w niej wieki temu.. na Andrzejkach. Na prywatkę przyniosła ją koleżanka i od tamtej pory robię ją na każdą imprezę. Goście na razie nie narzekają. Kasiu dziękuję za przepis! Wpadaj do nas :)

Sałatka z makaronu i pieczarek

Składniki:

  • szklanka makaronu w formie ryżu,
  • 250 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku (zależy od gustu),
  • 2 łyżki drobno siekanego koperku (może być mrożony),
  • 5 łyżek majonezu (również zależy od preferencji),
  • oliwa do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:


Makaron ugotować al dente , przelać wodą zostawić do ostygnięcia. Można ugotować również w wodzie z dodatkiem oliwy, ale ja zawsze stosuje sposób z przelaniem zimną wodą.

Cebulę dość drobno posiekać, wrzucić na gorącą patelnię z oliwą. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Pod koniec smażenia wcisnąć czosnek, dodać koperek i doprawić solą i pierzem. Smażyć przez następne 5 minut, nie dłużej, bo czosnek będzie gorzki.

Kiedy pieczarki i makaron się wystudzą połączyć wszystko razem i wymieszać z majonezem. W razie potrzeby dodać przypraw.

Idealnie pasuje również do dań grillowych.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robię makaronowych sałatek - chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń