Składniki:
- szklanka makaronu w formie ryżu,
- 250 g pieczarek,
- duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku (zależy od gustu),
- 2 łyżki drobno siekanego koperku (może być mrożony),
- 5 łyżek majonezu (również zależy od preferencji),
- oliwa do smażenia,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente , przelać wodą zostawić do ostygnięcia. Można ugotować również w wodzie z dodatkiem oliwy, ale ja zawsze stosuje sposób z przelaniem zimną wodą.
Cebulę dość drobno posiekać, wrzucić na gorącą patelnię z oliwą. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Pod koniec smażenia wcisnąć czosnek, dodać koperek i doprawić solą i pierzem. Smażyć przez następne 5 minut, nie dłużej, bo czosnek będzie gorzki.
Kiedy pieczarki i makaron się wystudzą połączyć wszystko razem i wymieszać z majonezem. W razie potrzeby dodać przypraw.
Idealnie pasuje również do dań grillowych.
Smacznego!
Nigdy nie robię makaronowych sałatek - chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuń