czwartek, 12 września 2013

Sałatka z grillowanych warzyw

Szłam przez bazarek ostatnio i mój wzrok zatrzymały piękne dorodne bakłażany. Okrągłe, dojrzałe i błyszczące. Kupiłam bez zastanowienia. Jako że w tej samej skrzynce leżały apetycznie wyglądające cukinie, dorzuciłam je również do koszyka. Wróciłam do domu i dopiero wtedy zaczęłam myśleć co z nich zrobić. Grillowaną sałatkę! Szybka rewizja lodówki, okazało się że są suszone pomidory, czerwona papryka i czarne oliwki. Na balkonie wybujały zioła. Wszystko do szczęścia jest! Zaczynamy!


Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 mała papryka czerwona,
  • kilka suszonym pomidorów,
  • kilkanaście oliwek,
  • garść liści bazylii,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa ze słoika po suszonych pomidorach,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:


Bakłażan i cukinię pokroić w plasterki, paprykę w słupki lub kwadraty. Bakłażany posolić i odstawić na sicie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu spłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Surowe warzywa posmarować pędzelkiem oliwą ze słoika z pomidorami i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika włączonego na funkcję grill lub piec na tradycyjnym grillu na tacce aluminiowej.

Kiedy już się ślicznie zarumienią złożyć wszystko do miski razem z pokrojonym w paski suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami. Posypać drobno posiekaną bazylią, tymiankiem i czosnkiem. Zioła i czosnek można zblendować z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy (pamiętajmy, że warzywa są nią posmarowane, należy więc uważać).

Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub do mięsa zamiast ziemniaka.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. No właśnie zakup patelni do grillowania uważam za jeden z ważniejszych kuchennych zakupów, ze względu na grillowane warzywa właśnie. Polecam jakiś dip do nich dodatkowo. Ale to już taka rozpusta, bo same w sobie sa przepyszne!

    OdpowiedzUsuń