Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 mała papryka czerwona,
- kilka suszonym pomidorów,
- kilkanaście oliwek,
- garść liści bazylii,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa ze słoika po suszonych pomidorach,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Bakłażan i cukinię pokroić w plasterki, paprykę w słupki lub kwadraty. Bakłażany posolić i odstawić na sicie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu spłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Surowe warzywa posmarować pędzelkiem oliwą ze słoika z pomidorami i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika włączonego na funkcję grill lub piec na tradycyjnym grillu na tacce aluminiowej.
Kiedy już się ślicznie zarumienią złożyć wszystko do miski razem z pokrojonym w paski suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami. Posypać drobno posiekaną bazylią, tymiankiem i czosnkiem. Zioła i czosnek można zblendować z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy (pamiętajmy, że warzywa są nią posmarowane, należy więc uważać).
Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub do mięsa zamiast ziemniaka.
Smacznego!
No właśnie zakup patelni do grillowania uważam za jeden z ważniejszych kuchennych zakupów, ze względu na grillowane warzywa właśnie. Polecam jakiś dip do nich dodatkowo. Ale to już taka rozpusta, bo same w sobie sa przepyszne!
OdpowiedzUsuń