piątek, 24 kwietnia 2015

Makowiec z pianką

Ciasto które robi absolutną furrorę gdziekolwiek się pojawi. Sama makowców nie lubię, ale od tego nie umiem się odkleić. Dla kogoś, kto tak jak ja tradycyjne makowce omija, ta wersja będzie najlepszą alternatywą. Polecam!


Składniki:

  • 250 g masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru pudru + 1 łyżka dodatkowo,
  • 5 białek,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g),
  • 1 łyżka kakao,
  •  szczypta soli,
  • puszka masy makowej 900g.

Przygotowanie:

  • Zagnieść ciasto z mąki, 1 łyżki cukru pudru, żółtek, miękkiego masła, cukru wanilinowego i zgaszonej w occie sody (Zgaszona soda: do łyżki octu wsypać łyżeczkę sody, dać się wyszumieć i wymieszać z resztą składników. Czynność wykonywać nad miską, gdyż mocno się pieni).
  • Gotowe ciasto podzielić na 3 części - 1 większą i 2 mniejsze. Jedną mniejszą część połączyć z kakao. Kulki zawinąć do folii spożywczej i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie małymi porcjami dodać 1,5 szklanki cukru pudru.
  • Blachę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i do niej zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą kulkę ciasta (ja używam kwadratowej tortownicy 26x26). Na górę wyłożyć masę makową. (Masa nie może być wodnista, dlatego polecam puszki, bo te w torebkach  częściej mają konsystencję pasty. Ponadto z puszkowych łatwiej zlać płyn). Na masę makową zetrzeć ciasto kakaowe, na górę wylać piankę, a na piankę zetrzeć ostatnią jasną część jasnego ciasta. 
  • Piec w piekarniku na 180 stopni przez 45 minut. Najlepiej bez termoobiegu. Jeżeli górna warstwa ciasta zacznie zbyt szybko się przypiekać, zalecam przykryć blachę folią aluminiową.

 Inspiracja: Kotlet.tv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz