Składniki:
- 250 g masła,
- 3 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru pudru + 1 łyżka dodatkowo,
- 5 białek,
- 5 żółtek,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka sody,
- opakowanie cukru wanilinowego (16g),
- 1 łyżka kakao,
- szczypta soli,
- puszka masy makowej 900g.
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto z mąki, 1 łyżki cukru pudru, żółtek, miękkiego masła, cukru wanilinowego i zgaszonej w occie sody (Zgaszona soda: do łyżki octu wsypać łyżeczkę sody, dać się wyszumieć i wymieszać z resztą składników. Czynność wykonywać nad miską, gdyż mocno się pieni).
- Gotowe ciasto podzielić na 3 części - 1 większą i 2 mniejsze. Jedną mniejszą część połączyć z kakao. Kulki zawinąć do folii spożywczej i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie małymi porcjami dodać 1,5 szklanki cukru pudru.
- Blachę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i do niej zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą kulkę ciasta (ja używam kwadratowej tortownicy 26x26). Na górę wyłożyć masę makową. (Masa nie może być wodnista, dlatego polecam puszki, bo te w torebkach częściej mają konsystencję pasty. Ponadto z puszkowych łatwiej zlać płyn). Na masę makową zetrzeć ciasto kakaowe, na górę wylać piankę, a na piankę zetrzeć ostatnią jasną część jasnego ciasta.
- Piec w piekarniku na 180 stopni przez 45 minut. Najlepiej bez termoobiegu. Jeżeli górna warstwa ciasta zacznie zbyt szybko się przypiekać, zalecam przykryć blachę folią aluminiową.
Inspiracja: Kotlet.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz