Bardzo ważne by do przyrządzenia użyć własnoręcznie ugotowanej ciecierzycy, a nie z puszki. Warto poświęcić trochę więcej czasu, będzie o niebo smaczniejsze.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy (jeszcze nie ugotowanej),
- 1 średnia czerwona cebula,
- mały pęczek natki pietruszki (ok. 3 -4 łyżek posiekanej),
- posiekany świeży kokos 3 łyżki,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- ok. 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sok z połowy limonki,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę robiłam w dwóch wersjach. Wersja nr 1 - namoczyć na 3 godziny, następnie zlać wodę, zalać świeżą i gotować przez niecałe 2 godziny. Wersja nr 2 - namoczyć na 8 godzin, następnie zlać wodę, zalać świeżą i gotować przez 1 godzinę. I jedna i druga była dobra, al dente. Jednak wszędzie są opisy tej wersji z dłuższym namaczaniem. Ciecierzycę należy gotować bez soli.
- Cebulę, natkę i kokos posiekać. Jeżeli nie ma kokosa, można dać wiórki kokosowe, ale zalecam w mniejszej o połowę ilości niż siekanego świeżego.
- Dodać olej sezamowy, oliwę, sok z limonki, przyprawić solą do smaku i wszystko wymieszać. Można dodać więcej soku, jeżeli będzie Wam tak bardziej smakowało. Trzeba bardzo uważać na olej sezamowy, jest bardzo mocno aromatyczny i może zdominować cały smak. Ze względu na występowanie surowej cebuli, pietruszki i soku z limonki sałatkę należy przygotować nie wcześniej niż godzinę przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz