niedziela, 26 kwietnia 2015

Sałatka z ciecierzycą

Ta sałatka, to odtworzenie smaku przywiezionego z wakacji. Na Sri Lance na każdym kroku są potrawy z ciecierzycy, a ta zapamiętała mi się najbardziej. Zdrowa, aromatyczna i świeża, na pewno przypadnie do gustu. Podaliśmy ją gościom na ostatniej imprezie, znikła jako pierwsza ze stołu i zebrała najwięcej oklasków. Przyciąga swoją nietuzinkowością i smakiem. Sami spróbujcie!

Bardzo ważne by do przyrządzenia użyć własnoręcznie ugotowanej ciecierzycy, a nie z puszki. Warto poświęcić trochę więcej czasu, będzie o niebo smaczniejsze.





Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy (jeszcze nie ugotowanej),
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • mały pęczek natki pietruszki (ok. 3 -4 łyżek posiekanej),
  • posiekany świeży kokos 3 łyżki,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sok z połowy limonki,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę robiłam w dwóch wersjach. Wersja nr 1 - namoczyć na 3 godziny, następnie zlać wodę, zalać świeżą i gotować przez niecałe 2 godziny. Wersja nr 2 - namoczyć na 8 godzin, następnie zlać wodę, zalać świeżą i gotować przez 1 godzinę. I jedna i druga była dobra, al dente. Jednak wszędzie są opisy tej wersji z dłuższym namaczaniem. Ciecierzycę należy gotować bez soli.
  • Cebulę, natkę i kokos posiekać. Jeżeli nie ma kokosa, można dać wiórki kokosowe, ale zalecam w mniejszej o połowę ilości niż siekanego świeżego.
  • Dodać olej sezamowy, oliwę, sok z limonki, przyprawić solą do smaku i wszystko wymieszać. Można dodać więcej soku, jeżeli będzie Wam tak bardziej smakowało. Trzeba bardzo uważać na olej sezamowy, jest bardzo mocno aromatyczny i może zdominować cały smak. Ze względu na występowanie surowej cebuli, pietruszki i soku z limonki sałatkę należy przygotować nie wcześniej niż godzinę przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz