środa, 16 maja 2012

Kokilki z wędzonym łososiem i jajkiem

Na dobry początek dobre śniadanko! Kokilki z łososiem i jajkiem.
Zawsze jest problem ze śniadaniami, przynajmniej u mnie. Na Kwestii Smaku znalazłam przepis na coś takiego, coś nowego i bardzo wyjątkowego. Propozycję nieco uprościłam.



Składniki na 4 kokilki - 2 porcje:


  • 100-150 gr wędzonego łososia (zależy w jakim stopniu kocha się łososie, ja zużywam ok. 100gr),
  • 4 jajka,
  • masełko,
  • pieprz,
  • pieczywo na grzanki. 

Przygotowanie :

Do kokilek (ja używam te od kupnego creme brule) na dno położyć niewielką ilość masła (po ok. pół łyżeczki) i połowę łososia przeznaczonego na śniadanko. Ja urywam po prostu kawałki i układam je. 

Na wierzch rozbić po jednym jajku i położyć resztę łososia. Soli nie używam, bo wędzony łosoś jest sam w sobie słony. Na górę pokruszyć masełko i posypać pieprzem. 

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Do żaroodpornego naczynia wstawić kokilki i wlać wrzącą wodę tak, by zajmowała kokilki do połowy. Piec ok. 10 minut, wszystko zależy od jajek. Jak białko się zetnie, śniadanko gotowe!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz