Składniki na jedną cukinię długości ok 20-25 cm.:
- 1 cukinia
- 1 średnia marchewka
- pół papryki (najlepiej czerwona)
- średnia cebula lub pół dużej
- ok. 70 gr żółtego sera
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić.
- Paprykę pokroić na cienkie, krótkie paski. Dodać do cebuli. Przyprawić do smaku.
- Pod koniec smażenia papryki i cebuli dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Wszystko dokładnie przesmażyć.
- Cukinie przekroić wzdłuż i łyżką wydrążyć środek. Jeżeli zależy nam na czasie, połóweczki można nieco poddusić z oliwą na patelni pod pokrywką.
- Połówki cukinii nieco posolić i dno wyłożyć niewielką ilością startego sera. Wypełnić nadzieniem i ułożyć w naoliwionym naczyniu do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku na 180 stopni ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, zdjąć folię i posypać resztą sera. Wstawić z powrotem aż ser się rozpuści i nieco z.apiecze
- Podawać do mięs, ryb lub jako samodzielne danie. Ja korzystając z nagrzanego piekarnika podałam taką cukinię z zapiekaną polędwiczką.
- Smacznego!
nadziewana cukinia w lato to jest to!:)
OdpowiedzUsuń