Składniki:
- polędwica wieprzowa (na 2 osoby wybieram mniej więcej 550-600 gr)
- 2/3 kulki sera mozzarelli w zalewie
- pomidor albo pomidorki koktajlowe
- kilka czarnych oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Polędwiczkę umyć, osuszyć i natrzeć papką z przypraw (czosnek, rozmaryn, sól i pieprz). Ilość przypraw wg własnego upodobania. Jeżeli ktoś niezbyt lubi rozmaryn, może użyć mieszanki ziół prowansalskich, też wyśmienicie smakuje. Najlepiej jakby mięso ze 2 godziny mogło poleżeć w lodówce przyprawione.
- Polędwicę w całości obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Uważać, żeby przyprawy nie zostały na patelni :)
- Obsmażone mięso pokroić na 4cm kawałki i poustawiać pionowo w naoliwionym naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdego kawałka ułożyć ser, pomidor i kółka oliwek. Pamiętam, że w przepisie z którego zaczęłam korzystać pomidor było pod serem, ale zaczęłam układać w ten sposób, by pomidor był podpieczony, no i potrawa ładniej wygląda moim zdaniem. Jeżeli używamy pomidorków koktajlowych, kładziemy połówki cięciem na dół.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 20 - 25 minut.
- Podawać z grillowanymi warzywami albo pieczonymi ziemniaczkami z zieloną surówką.
- Smacznego!
Bardzo lubię polędwiczki, Twoja propozycja jest super! :)
OdpowiedzUsuń