Składniki:
- 1,5 - 2 litry rosołu wieprzowego
- młoda kapusta (ilość w zależności od tego jak gęste zupy lubimy)
- młoda marchewka
- średni ziemniak (można bez)
- siekany świeży koperek
- sól
- pieprz
- maga
- dla lubiących - śmietana do dodania do talerza
Przygotowanie:
- Do wrzącego rosołu wrzucamy poszatkowaną kapustę. Czekamy aż się zagotuje - dodajemy pokrojony ziemniak (i tu też postanowiłam wrócić do starej szkoły krojenia ziemniaków w ręku, a nie na desce w kostkę. Jakiś taki inny charakter ma zupka :) jak Mama robiła.
- Młoda kapusta gotuje się szybko, wystarczy jakieś 20 minut. Więc, po 10 minutach jak się wszystko zagotuje wrzucić marchewkę startą na dużych oczkach. Jeżeli w swojej kuchni uznajemy marchewkę jedynie krojoną w talarki, to należy ją dodać razem z ziemniakami.
- Doprawić do smaku.
- Wyłączamy zupę, dodajemy posiekany koperek. Ja do świeżego kapuśniaczka dodaję śmietanę. Do talerza. Zresztą ja wszystkie zupy jem ze śmietaną. To z domu wyniosłam razem ze smakiem :)
- Smaczności!
Do zupy ze "starej" kapusty dodaję jeszcze 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i nieco suszonego rozmarynu. Tutaj to jest raczej niepotrzebne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz