Niedojedzone orzeszki, niedokończone czekoladki. Wyrzucać jedzenia nie lubię. Lubię piec!
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej,
- 2/3 szklanki grubo posiekanych orzeszków solonych (siekać niekoniecznie),
- posiekana czekolada (od pół do całej tabliczki, zależy od upodobania),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 150 g masła,
- 16 g cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
Roztopione masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajo. Następnie niewielkimi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy wsypać płatki, orzeszki i czekoladę. Z otrzymanej masy formować niewielkie kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przypłaszczyć każde. Ciasto nie będzie idealnie zwarte, proszę się nie martwić.Piec nie dłużej niż 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu, z termoobiegiem 170 stopni. Uważać na czekoladę, żeby się nie przypaliła.
Smacznego :)
Mniam, wyszły Ci znakomicie :)
OdpowiedzUsuń