Składniki: (2 osoby)
- 2 plastry schabu o grubości ok. 1,5-2 cm
- 2 plastry szynki gotowanej
- 100 gr opkowanie serka topionego
- sól, pieprz, czosnek, papryka słodka (ulubione zestawienie przypraw do schabu)
- bułka tarta
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Mięso przyprawić. Najlepiej jakby mogło pozostać w lodówce jakieś 2 godziny, by się przegryzło. Następnie schab roztłuc na cienki plaster.
- Na przygotowany schab ułożyć plaster szynki, ułożyć połowę sera na krawędzi, która będzie się zawijać do środka. Zwinąć rulonik jakna zdjęciu. Zwrócić uwagę by brzegi schabu zostały podwinięte,by uniemożliwić wyciekanie sera podczas smażenia.
- Taki rulonik solidnie opanierować, zwlaszcza końce. Ja czasem stosuję potrójną panierę na same końce, by je dobrze zabezpieczyć.
- Smażyć na smalcu ze wszytskich sron. Następnie dusić pod pokrywką jakieś 20 minut,by mięso w środku dobrze się przygotowało.
- Taki kotlet pasuje do wszytskiego co sobie w ten dzień wymyślimy - ryż, ziemniaki, kluski, makaron czy frytki! Smacznego :)
lubię takie obiadki
OdpowiedzUsuńo świetne
OdpowiedzUsuń