W wersji na blog użyłam kapusty włoskiej lub inaczej karbowanej, jak kto nazywa. Użycie takiej kapusty mocno przyspiesza przygotowanie potrawy, dlatego polecam jeżeli ktoś nie ma czasu "pół dnia" dusić gołąbków. W dodatku łatwiej przygotować liście do zawijania i mniej roboty.
Składniki:
- 1 duża główka włoskiej kapusty,
- 800-1000 g mięsa mielonego (u mnie wieprz.-woł),
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej,
- 2 średnie cebule,
- pieprz,
- sól,
- czosnek granulowany,
- 3 łyżki przyprawy typu maga,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 3-4 łyżki koncentratu,
- 2 łyżki mąki.
Przygotowanie:
Kapustę przygotować jak na tradycyjne gołąbki z tą różnicą, że tej nie należy długo trzymać w gotującej sie wodzie. Wystarczy, że się sparzy. Liście oddzielić od głąba, skroić grube nerwy.
Przygotować farsz. Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie. Kaszę obgotować ok 5 minut (ma być niedogotowana), odcedzić, wystudzić. Cebulę i kaszę dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobić.
Na liściu układać farsz, zawinąć. Na dno garnka ułożyć kilka liści z pozostałej kapusty. Układać gołąbki obok siebie, brzegiem na dół. Do dużego słoika wlać do połowy wody, dodać koncentrat i mąkę. Słoik zakręcić i mocno zatrzepać. Mieszankę wlać na gołąbki, uzupełnić wody na tyle, by gołąbki w całości się pogrążyły (słoik można wypłukać). Wlać magi, dodać sól, paprykę, liście laurowe i ziele angielskie. Jeżeli mało słone, doprawić wg smaku. Dusić 45 minut.
Podawać z keczupem albo śmietaną. Moja Mama zawsze dusiła gołąbki w sosie pomidorowo - śmietanowym, pycha! Różnica taka, że do przepisu należy dodać 3-4 łyżki śmietany.
Te ze zdjęć były duszone w wodzie, bo akurat zabrakło w domu i koncentratu i śmietany. Choć były równie smakowite, jednak te w sosie bardziej polecam.
P.S. Kaszy gryczanej można wstępnie nie obgotowywać, jednak należy wydłużyć czas duszenia o jakieś 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz