Na blogach, stronach www z przepisami, na fb i w sklepach wszędzie aż pstro od Ciast Truskawkowych. Sezon truskawkowy po woli się kończy, więc zdążyłam pewno w ostatniej chwili :D Ale upiekłam i wyszło przepyszne, no wprost jak ciasto truskawkowe :D Przepis wzięłam tak na prawdę pierwszy, jaki się trafił tutaj
Myślę, że przepis zachowam, tylko będę zmieniać owoce w zależności od sezonu hehe
Składniki:
- 150 gr masła
- 150 gr cukru
- 200 gr mąki
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 gr truskawek lub innych owoców sezonowych
Składniki na kruszonkę:
- 100 gr masła
- 70 gr cukru
- 200 gr mąki
- opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- Miękkie masło połączyć z cukrem, cukrem pudrem i ubitymi oddzielnie żółtkami i białkami.
- Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z wyżej wymienionymi składnikami
- Przygotować kruszonkę. Masło roztopić, połączyć z cukrem i partiami dodawać mąkę, aż utworzą się kulki.
- Tortownicę posmarować oliwą i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Będzie miało konsystencję ciasta na racuchy.
- Na wlane ciasto ułożyć truskawki i zasypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Ja na początku przykryłam tortownicę folią, po upływie 30 minut ściągnęłam, by wierzch się zarumienił.
- Kiedy ciasto nieco wystygnie posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz