Składniki:
- 100 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 2 dojrzałe banany
- 150 gr masła
- 3 jajka
- 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g śmietany 18%
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3 łyżki soku z cytryny
Na polewę:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka
- 50 gr mlecznej czekolady
- 3 kopiaste łyżki Nutelli
Przygotowanie:
- Banany obrać i zmiksować. Skropić sokiem z cytryny.
- Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po jednym jajku.
- Do tej masy stopniowo dodawać śmietanę i mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
- Do gotowej masy dodać banany i pokruszoną czekoladę (ja siekam nożem). Wymieszać łyżką.
- Ciasto wlać do tortownicy. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana tłuszczem i posypana mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 60-65 minut. Najlepiej na najniższym poziomie. (wówczas góra tak się nie przypala, a dół przepieka się dokładnie)
Polewa:
Masło, mleko i czekoladę rozpuścić na małym ogniu, do gotowej masy dodać Nutellę i posmarować wierzch ciasta. Posypać dekoracyjną posypką.
Smacznego!
Banan i czekolada to świetne połączenie. Pychotka!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie,moje dzieci lubią czekoladę i banany,więc pewnie i ciastem nie pogardzą ! A piekłaś z włączonym termoobiegiem? Włożyć do nagrzanego piecyka,czy do zimnego? Wypróbuję na pewno !
OdpowiedzUsuńIwonko, piekłam z termoobiegiem. Wstawiać należy do nagrzanego (zawsze hehe) :) Życzę udanego wypieku! Dzieci Ci to ciasto zutylizują w ciągu godziny :D
UsuńPiekłaś z termoobiegiem? A włożyć do zimnego czy nagrzanego piecyka?
OdpowiedzUsuń