Ja generalnie nie lubię dań, które długo się przygotowują. Ale ta tarta jest tego warta! Tu jest to wręcz zaleta. W tak przygotowanych pomidorach zamyka się cały smak, warzywo przenika do ostatniego włókienka aromatycznymi ziołami. Efekt oszałamiający! Zresztą spróbujcie sami.
Składniki:
- 1 kg mięsistych pomidorów,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ser mozzarella (ilości kto jakie woli),
- 1 główka czosnku,
- świeże zioła - tymianek i bazylia (można również zastosować rozmaryn i oregano),
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- 3-4 łyżki octu balsamicznego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni, pomidory kroimy na połówki i układamy na blasze skórką na dół. Solimy i pieprzymy. Obrane ząbki czosnku kroimy na plasterki i układamy na pomidorach. Zioła drobno siekamy i posypujemy nimi połówki. Ziół nie żałujemy, moc tego dania, to właśnie intensywny ziołowy aromat pomidorów.
Mieszamy kilka łyżek oliwy z octem balsamicznym, taką mieszanką polewamy połówki na blasze. Wstawiamy blachę do piekarnika na 2 do 5 godzin. Czas zależy od tego, jakie pomidory mamy, im bardziej wodniste, tym czas będzie dłuższy. Pomidorki mają zredukować swoją wysokość do ¼ początkowej. W czasie wygrzewania na blaszce będzie zbierać się woda, należy pamiętać aby, co jakiś czas, jej nadmiar odprowadzać.
W foremkach na tarty układamy ciasto francuskie, nakłuwamy dno widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 7 – 8 minut. Ciasto ma być prawie upieczone, ale nie zarumienione.
Po wyciągnięciu podpieczonych spodów tart, układamy na nich pomidorki, tak aby skórka była na górze (odwrotnie niż się piekły), posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy kilka minut, ciasto ma się zarumienić, a ser rozpuścić.
Smacznego!
Ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńMniam! Z pewnością smakuje wspaniale!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
Smakowite
OdpowiedzUsuńWOW! wygląda obłędnie, koniecznie do zrobienia.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń