Polecam i zachęcam do eksperymentowania. Zwłaszcza na długi, rodzinny weekend.
Składniki na 2 porcje:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 pomidor,
- 4 jajka,
- 8 plasterków chudej szynki,
- tarty ser,
- przyprawy do smaku.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie ułożyć w tarteletkach o średnicy 15 cm (lub podobnych). Ponakłuwać i nieco podpiec w piekarniku (ok. 7-10 minut na maks temp.).
Na tak przygotowanym spodzie ułożyć plasterki pomidora, szynkę zwiniętą w ruloniki i rozbić jajka, pozwalając by białko wylało się na wszystkie składniki. Jajka posypać pierzem i solą. Pomijając miejsca, gdzie są żółtka danie posypać startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Piec póki nie zetnie się białko.
Podawać można z keczupem. Całkiem niedawno odkryłam, że wyśmienicie pasuje do jajek! Udekorować listkami bazylii.
Smacznego!
zdecydowanie efektowna tarta
OdpowiedzUsuń