poniedziałek, 11 czerwca 2012

Tort Raffaello

Tort zrobiony na prezent dla naszej koleżanki. Ona uwielbia wiórki kokosowe, toteż nie miałam problemu z wymyśleniem nadzienia :) Nie lubię główkować nad tym czym przełożyć tort. Tutaj było 100% trafienie.
Przy okazji wypróbowałam nowe dekoracje wykonane z czekolady :) Udały się jak na pierwszy raz bardzo zgrabne uważam.

Składniki na masę kokosową:
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka (ja używam zawsze 3,2%)
  • 300 gr wiórków kokosowych
  • 300gr miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
Oprócz tego oczywiście biszkopt, przepis w archiwum.

Przygotowanie:
  • połowę mleka wstawić na ogień, zagrzać. Drugą połowę mleka i obie mąki dokładnie mieszamy  i łączymy z gorącym mlekiem. Energicznie mieszamy, żeby się nie porobiły kluchy. Dodajemy oba cukry, mieszamy żeby się rozpuściły. 
  • ściągamy z ognia, dodajemy wiórki kokosowe.
  • przestudzamy budyń, kiedy stanie się letni dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy.
  • taką masą przekładamy biszkopty
  • do dekoracji użyłam (niestety) gotowego kremu z torebki, wiórków kokosowych i prażonych płatków migdałowych, to co akurat miałam pod ręką.
Ta masa to nic innego jak masa na raffaello na krakersach (które u nas zawsze się sprawdza przy niespodziewanych gościach), zakładam że lwia część kuchareczek zna to ciasto :) Ale doskonale się sprawdziła jako masa tortowa!

Na torcie brakuje jeszcze truskawek, ma których moje motylki miały siedzieć, zdjęcie robione przed zakupem niestety :)





2 komentarze:

  1. wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zaproszenie! Oczywiście skorzystam z niego :) Mam nadzieję, że liczba zgłoszeń nieograniczona

      Usuń