Składniki:
- 500 gr piersi z kurczaka - zależy od naszych apetytów (w oryginale jest pierś, ale ja wolę filet z udźca, więcej roboty, ale jak na nasz gust - o niebo lepiej smakuje!)
- 2 cebule
- pół puszki kukurydzy (ja daję całą puszkę, bo kukurydzę ubóstwiam)
- 5 średnich ogórków konserwowych
- kapusta pekińska
- majonez
- keczup
- przyprawa GYROS
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Przełożyć do przestudzenia do miski docelowej. (ja uwielbiam warstwowe sałatki w szklanym naczyniu, wygląda bardzo ładnie)
- Kurczaka pokroić w dość drobne kwadraciki i obsmażyć na oleju z przyprawą gyros. Połączyć z cebulą i wymieszać. Pozostawić do ostudzenia
- Na ostudzoną warstwę z kurczaka i cebuli dajemy keczup.
- Na keczup warstwę kukurydzy i pokrojonego w kosteczkę ogórka i znowu keczup.
- Na tą warstwę kładziemy posiekaną kapustę pekińską (ja się staram użyć same piórka).
- Na wierzchu rozsmarowujemy delikatnie i równomiernie majonez. Dekorujemy keczupem.
- Smacznego!
Uwielbiam tę sałatkę, u nas obowiązkowa na rodzinne spotkania:)
OdpowiedzUsuńsajne obrazki
OdpowiedzUsuń