poniedziałek, 11 czerwca 2012

Sałatka z gyrosem

Ja w końcu nie wiem jak jest z tą sałatką. Jedni jej nie znają wcale inni znają po kilka lub kilkanaście wariacji :) Generalnie porobiło się chyba tak, że każdy improwizuje z tą sałatką ile wlezie, byle by składnik był niezmienny - mięso z kurczaka i przyprawa kebab-gyros hehe. I dobrze! Dzięki temu można zmieniać modyfikować, jeść ulubioną sałatkę na różne sposoby delikatnie zmieniając składnik i delektować się czymś co się lubi :) Nie znam osoby, której by to nie smakowało. Myślę, że ona zrobiła rewolucję w polskich domach (a może w innych też? nie wiem)i niedługo przebije standardową sałatkę warzywną, którą przez kilkadziesiąt już lat robi się na święta i nie tylko. U nas to schodzi w mig, jak ją robię jestem na 100% pewna, że będzie smakował, każdy spróbuje i nic się nie wyrzuci! A więc przedstawiam swoją wersję sałatki, to chyba ta pierwotna tak myślę, bo przepis poznałam jakieś 6 lat temu :)


Składniki:
  • 500 gr piersi z kurczaka - zależy od naszych apetytów (w oryginale jest pierś, ale ja wolę filet z udźca, więcej roboty, ale jak na nasz gust - o niebo lepiej smakuje!) 
  • 2 cebule
  • pół puszki kukurydzy (ja daję całą puszkę, bo kukurydzę ubóstwiam)
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • kapusta pekińska 
  • majonez
  • keczup
  • przyprawa GYROS
Przygotowanie:
  • Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Przełożyć do przestudzenia do miski docelowej. (ja uwielbiam warstwowe sałatki w szklanym naczyniu, wygląda bardzo ładnie)
  • Kurczaka pokroić w dość drobne kwadraciki i obsmażyć na oleju z przyprawą gyros. Połączyć z cebulą i wymieszać. Pozostawić do ostudzenia
  • Na ostudzoną warstwę z kurczaka i cebuli dajemy keczup. 
  • Na keczup warstwę kukurydzy i pokrojonego w kosteczkę ogórka i znowu keczup.
  • Na tą warstwę kładziemy posiekaną kapustę pekińską (ja się staram użyć same piórka).
  • Na wierzchu rozsmarowujemy delikatnie i równomiernie majonez. Dekorujemy keczupem.
  • Smacznego!




2 komentarze: