Składniki:
- 2 - 2,5 litra wywaru mięsno-warzywnego,
- 600 g wołowiny na gulasz,
- 2 ziemniaki,
- 1 papryka czerwona,
- 4 plastry boczku wędzonego,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki koncentratu lub 2 pomidory bez skórki,
- 3 łyżki octu winnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki,
- 1 płaska łyżeczka płatków chilli,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól, pieprz,
- olej lub smalec do smażenia.
Przygotowanie:
Boczek pokroić w paski. Zeskwarzyć na patelni. Przełożyć do miseczki i na powstałym tłuszczu obsmażyć mięso pokrojone w kosteczkę o boku 1,5-2 cm. W razie potrzeby dodać tłuszcz. Smażyć niewielkimi partiami, obsmażoną część odkładać na talerz. Kiedy mięso będzie już obsmażone na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę słodką chilli. Następnie złożyć całe mięso razem i dodać ocet, trzymać na ogniu, póki ocet odparuje.
Całość podlać 2-3 szklankami bulionu, dodać liść laurowy, ziele oraz sól i dusić ok 1,5 godziny. Pilnować, by zbyt mocno nie odparowało.
Póki mięso się dusi przygotować paprykę. Włożyć na 20 minut do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i opiec ze wszystkich stron. Jeżeli skórka się spali nieco, nic nie szkodzi. Po wyjęciu włożyć do foliowego woreczka i szczelnie zakręcić. Jak poleży tak ok. 10 minut, należy poobracać w folii, żeby skórka lepiej zaczęła schodzić. Wyjąć z woreczka, usunąć ogonek i nasiona, pokroić w kostkę.
Po upływie czasu duszenia mięsa wlać resztę bulionu, skrojone ziemniaki, koncentrat pomidorowy (lub pokrojone, obrane ze skórki pomidory) i pokrojoną w kwadraciki paprykę, doprawić majerankiem, pieprzem, ewentualnie solą. Gotować ok. 20-30 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Pod sam koniec gotowania wsypać zeskwarzony boczek. Podawać z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz