niedziela, 10 czerwca 2012

Ciasteczka SCONES

Pomysł wyszukany przez Malina. Bardzo mnie zaskoczyło to śniadanko, smak, a przede wszystkim szybkość przygotowania! Śniadanie z użyciem piekarnika, jeżeli nie są to grzanki zawsze mi się kojarzy z długim wyczekiwaniem i papraniną. Tutaj zaś absolutne zaprzeczenie moim przekonaniom :) Ciasteczka siedzą w piekarniku 10 minut, a jakie śniadanie mmmm :)))


Składniki:

  • 250 gr mąki
  • 50 gr masła
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 gr cukru
  • ok. 50 gr rodzynek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  • Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić.
  • Masło posiekać, wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. 
  • Jajko wymieszać z mlekiem, większą część mieszanki dodać do powyższych składników, wsypać odsączone rodzynki. Zagnieść ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Kieliszkiem lub szklanką wykrawać ciasteczka i układać je na papierze do pieczenia. Nasze były wycięte kieliszkiem o średnicy ok. 5 cm. Należy pamiętać, że ciasto bardzo rośnie, ciasteczka zwiększą dość mocno swą objętość. Ja osobiście wolę sięgnąć częściej :)
  • Ułożone ciasteczka posmarować mieszanką z jajka i mleka, którą pozostawiliśmy.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut.


Najlepiej smakują przekrojone na pół z bitą śmietaną :) 
Można oczywiście różnie kombinować i co do wielkości i co do grubości i co do dodatków! Smacznego!





2 komentarze: