Składniki:
- 250 gr mąki
- 50 gr masła
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- 50 gr cukru
- ok. 50 gr rodzynek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić.
- Masło posiekać, wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
- Jajko wymieszać z mlekiem, większą część mieszanki dodać do powyższych składników, wsypać odsączone rodzynki. Zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Kieliszkiem lub szklanką wykrawać ciasteczka i układać je na papierze do pieczenia. Nasze były wycięte kieliszkiem o średnicy ok. 5 cm. Należy pamiętać, że ciasto bardzo rośnie, ciasteczka zwiększą dość mocno swą objętość. Ja osobiście wolę sięgnąć częściej :)
- Ułożone ciasteczka posmarować mieszanką z jajka i mleka, którą pozostawiliśmy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut.
Najlepiej smakują przekrojone na pół z bitą śmietaną :)
Można oczywiście różnie kombinować i co do wielkości i co do grubości i co do dodatków! Smacznego!
o też bym takie chciała na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńA ten przepis to sobie kochana dodaję do ulubionych :D
OdpowiedzUsuń