Korzystam z okazji, że Luby jest w delegacji, więc mogę opychać się makaronem do woli! On nie za bardzo akurat.. szkoda, bo jest tyle świetnych potraw z udziałem makaronu. Wyraził wczoraj jedynie zgodę na łazanki. Taaa... muszę się pofatygować do Teściówki po przepis :D
Składniki:
- makaron Spaghetti
- 500 gr mięsa mielonego
- puszka pomidorów bez skórki
- duża cebula
- 3 łyżki koncentratu
- 3 ząbki czosnku
- bazylia (najlepiej świeża)
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente
- Cebulę zetrzeć na dużych oczkach i chwilę obsmażyć na patelni.
- Do cebulki dodać mięso mielone i wlać trochę wody. Mięso rozbijać łopatką, żeby nie zostało grudek.
- Do rozdrobnionego mięska dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem (jeżeli używamy suszonej bazylii, to dodajemy na tym etapie), wlewamy 3 /4 szklanki wody i przykrywamy, dusimy ok. 10 minut. Powstanie fantastyczny sos, a woda nieco odparuje, proszę się nie obawiać (możemy użyć bulionu z kostki rosołowej oczywiście)
- Jak się sos nieco poddusi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić następne 5 minut.
- Dodać pomidory z puszki razem z sosem, czekamy aż się wszystko zagotuje.
- Nakładamy na makaron i posypujemy świeżą bazylią.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz