środa, 13 czerwca 2012

Spaghetti po bolońsku

Nic nadzwyczajnego, całkiem pospolite, ale ja to uwielbiam! Jest to sposób na szybki, smaczny obiad, a przede wszystkim jest to pewniak - dzieci na pewno zjedzą bez marudzenia!
Korzystam z okazji, że Luby jest w delegacji, więc mogę opychać się makaronem do woli! On nie za bardzo akurat.. szkoda, bo jest tyle świetnych potraw z udziałem makaronu. Wyraził wczoraj jedynie zgodę na łazanki. Taaa... muszę się pofatygować do Teściówki po przepis :D


Składniki:
  • makaron Spaghetti
  • 500 gr mięsa mielonego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • duża cebula
  • 3 łyżki koncentratu
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia (najlepiej świeża)
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
  • Makaron ugotować al dente
  • Cebulę zetrzeć na dużych oczkach i chwilę obsmażyć na patelni. 
  • Do cebulki dodać mięso mielone i wlać trochę wody. Mięso rozbijać łopatką, żeby nie zostało grudek.
  • Do rozdrobnionego mięska dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem (jeżeli używamy suszonej bazylii, to dodajemy na tym etapie), wlewamy 3 /4 szklanki wody i przykrywamy, dusimy ok. 10 minut. Powstanie fantastyczny sos, a woda nieco odparuje, proszę się nie obawiać (możemy użyć bulionu z kostki rosołowej oczywiście)
  • Jak się sos nieco poddusi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić następne 5 minut.
  • Dodać pomidory z puszki razem z sosem, czekamy aż się wszystko zagotuje.
  • Nakładamy na makaron i posypujemy świeżą bazylią.
  • Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz