Składniki:
- 300 gr tłustego twarogu
- 120 gr śmietany (u nas 18%)
- 1 spora cebula
- sól
- pieprz
- ziemniaki ugotowane w mundurach
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać. Twaróg rozgnieść widelcem razem ze śmietaną, dodać cebulę, sól i mocno popieprzyć. U nas zalegało kilka piórek szczypiorku, dlatego też został dodany do potrawy.
Podawać na połówkach ziemniaków. Inaczej mi się to nie widzi, tak ujrzałam to po raz pierwszy :)
Smacznego!
Ja pierwszy raz usłyszałem o tym od koleżanki . "Co masz dziś na obiad?" , "Gzikę" , "eeee. ..... CO!?" ... teraz jestem zakochany ... w gzice .... :P Pzdr
OdpowiedzUsuńChyba gzik ma na obiad ;) Bo to rodzaj męski i jest pyszny ;D
OdpowiedzUsuńwłaśnie słyszałam, że bardzo mały odsetek ludzi nazywa w formie żeńskiej, choć osobiście wszędzie spotykam "gzik" :)
Usuńjeszcze nie jadłam, ale spróbuję na pewno
OdpowiedzUsuńMój Tomek mówi "gzik", u mnie w domu zawsze to była "gzika" :)
OdpowiedzUsuńJa z Wielkopolski, on nie, więc chyba moja wersja poprawna :P