Śledź ten blog

niedziela, 4 listopada 2012

Pasta z makreli

Tą pastę znam od zawsze, moja Mama często ją robiła. Wyśmienita na chleb jako przekąska lub podana jako sałatka, dobrze się sprawdzała też w roli mini kanapek na stołach podczas przyjęć. Natomiast najlepiej smakowała przy wieczornych posiadówkach z sąsiadami. Inne czasy były, ludzie byli bliżej siebie, sąsiedzka przyjaźń była pielęgnowana i szczególnie ceniona. Każdy przynosił co ma i tak się spędzało bardzo miły czas.

Ta pasta ma dla mnie znaczenie sentymentalne. Wiążą się bardzo miłe wspomnienia z dzieciństwa, widzę tych wspaniałych ludzi, z którymi mieszkaliśmy w jednym bloku przez ćwierć wieku, którzy dzielili z nami radość i smutek, no i przede wszystkim przypominam Mamę.

Poza tym dobrze smakuje, nie jest skomplikowana w przygotowaniu, jest uniwersalna jako danie. Nie mogło jej tu zabraknąć!


Składniki:


  • 1 wędzona makrela,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 3-4 łyżki majonezu (w zależności od naszych upodobań i gatunku majonezu),
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Z makreli ściągnąć skórę i wyciągnąć wszystkie ości. Należy bardzo uważać, by nie pozostawić ani jednej, niektóre są bardzo małe i przezroczyste. Wydobyte mięso rozdrobnić widelcem. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, musztardę, pieprz i bardzo dokładnie wymieszać. Tyle.

Nie zapomnieć o kupnie świeżego chlebka!
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. ostatnio niemal codziennie jem pastę z wędzonej makreli. zazwyczaj bardzo ubogą. makrela, serek śmietankowy lub chrzanowy, odrobina soku z cytryny i przyprawy - do smaku. do tej pory makreli nie łączyłam z majonezem. trzeba to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mam robi bardzo podobną, ale bez jajek. Muszę namówić ją kiedyś na taką drobną modyfikację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też się jadło podobną-ale jak u dziewczyn wyżej -bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja polecam dodac jeszcze ogorek kiszony. swietnie pasuje i smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja do pasty z makreli dodaje: zielony ogórek, czerwona papryka, szczypiorek i łyżka majonezu.PYCHA????

    OdpowiedzUsuń