Śledź ten blog

niedziela, 25 listopada 2012

Polędwiczki wieprzowe na karbowanej kapuście

Brak ciekawych programów, filmów i w ogóle czegokolwiek normalnego w TV sprawiło, że zaczęliśmy oglądać archiwalne odcinki fajnych naszym zdaniem programów. Plusów wiele: możesz obejrzeć nieograniczoną ilość odcinków, przewinąć ciekawy moment i nie musisz oglądać reklam na siłę.

Jednym z takich maratonów był program Pascala. Świetne przepisy i wiele inspiracji, nawet nie wiedziałam, że są nowe odcinki. Jednym w pierwszych zrealizowanych propozycji Pascala była polędwiczka na łożu z karbowanej kapusty. Kuchnia portugalska.

Po wypróbowaniu stwierdzam (-y), że danie godne polecenia i rzeczywiście, jak zwykł mówić Pascal bardzo phoste :). Wyśmienicie smakuje i bardzo, bardzo efektownie wygląda. Takie dziwne, ale udane połączenie polędwiczek, poniekąd delikatesowego mięsa z dość pospolitym składnikiem, jakim jest kapusta.
Ale polecam zapas wody do tego dania. Pali.


Składniki:


  • 600 g polędwiczek wieprzowych,
  • 600 g kapusty karbowanej,
  • 2 papryczki chili,
  • 1 limonka,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, 
  • pieprz.

Przygotowanie:


Kapustę pokroić w paski i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować przez 3 minuty bez przykrycia, żeby nie straciła kolor i zlać na sicie zimną wodą.

Przygotować polędwiczki. Posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Smażyć z obu stron na rumiano, pod koniec wrzucić posiekany ząbek czosnku i smażyć razem przez chwilę. Przy obracaniu nie należy używać widelców i niczym innym nie przekłuwać mięsa, żeby nie utracić wilgoci. Obsmażone wyjąc i na razie odstawić na bok.

Do tej samej patelni wrzucić kapustę i pokrojone w talarki papryczki chili z nasionkami. Na górę wycisnąć sok z jednej limonki, z której uprzednio skórka została starta (do dekoracji), posolić odrobinę. Dusić przez chwilę, póki czosnek nie odklei się z patelni. 

Kapustę przełożyć do naczynia, w którym można zapiekać. Na wierzch ułożyć polędwiczki i przykryć. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pascal mówi o 20 minutowym pieczeniu, ale naszym zdaniem wystarczy 13-15, bo polędwiczki już były poddane obróbce termicznej.

Z kapusty uformować wysepkę. Malin użył miseczki. Posypać startą skórką z limonki i poukładać pokrojone polędwiczki. My mieliśmy dodatkowo dekorację z konserwowych papryczek. 
Smacznego!





1 komentarz:

  1. taki obiad mi się właśnie marzy:) stare filmy i seriale są dobre, ja ostatnio oglądam tylko takie, w tv jest samo dno

    OdpowiedzUsuń