Mięso dzięki majonezowi jest miękkie i kruche, pieczarki i cebula znakomicie dopełniają smak, a ser cudownie dopełnia całą kompozycję. Zapraszam!
Składniki:
- 600 g karkówki (lub 6 plastrów),
- 400 g pieczarek,
- 3 cebule,
- 100 g sera (najlepiej mozzarella),
- 5 łyżek majonezu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
- sol i pierz do smaku,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i przyprawić. Byłoby bardzo dobrze jakby mogło poleżeć przyprawione ok. 1 godzinę.
W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i zostawić aż odparuje. Kiedy ładnie się wszystko zasmaży, patelnię zdjąć z ognia.
Na dno naczynia żaroodpornego ciasno poukładać mięso, posmarować go równomiernie majonezem. Majonez przykryć warstwą pieczarkowo-cebulową, wierzch posypać startym serem.
Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 1 godziny - 1 godziny 15 minut. Bardzo dużo zależy od grubości plastrów karkówki. Myślę, że nawet 2 cm porcje powinny się upiec w 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, żeby ser się zarumienił.
Podawać z surówką z mieszanki sałat i świeżych warzyw.
Smacznego!
Podoba mi sie pomysl, danie wyglada mega pysznie wiec czym prędzej zapisuje.
OdpowiedzUsuńZeżarłabym raz dwa :)
OdpowiedzUsuńZROBIŁAM I JEST PYSZNE.POLECAM W 100% TO DANIE I NAPEWNO BĘDĘ JESZCZE NIE RAZ ROBIŁA TO DANIE.POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuń