poniedziałek, 4 lutego 2013

Karkówka zapiekana pod pierzyną z pieczarek

Ten przepis powstał w wyniku kombinacji nad innym daniem oraz miłości do smażonych pieczarek z cebulą. Polecam tym, którzy lubią karkówkę, a kończą się pomysły na sposób podania.

Mięso dzięki majonezowi jest miękkie i kruche, pieczarki i cebula znakomicie dopełniają smak, a ser cudownie dopełnia całą kompozycję. Zapraszam!


Składniki:


  • 600 g karkówki (lub 6 plastrów),
  • 400 g pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 100 g sera (najlepiej mozzarella),
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • sol i pierz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.






Sposób przygotowania:


Mięso umyć i przyprawić. Byłoby bardzo dobrze jakby mogło poleżeć przyprawione ok. 1 godzinę.

W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i zostawić aż odparuje. Kiedy ładnie się wszystko zasmaży, patelnię zdjąć z ognia.

Na dno naczynia żaroodpornego ciasno poukładać mięso, posmarować go równomiernie majonezem. Majonez przykryć warstwą pieczarkowo-cebulową, wierzch posypać startym serem.

Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 1 godziny -  1 godziny 15 minut. Bardzo dużo zależy od grubości plastrów karkówki. Myślę, że nawet 2 cm porcje powinny się upiec w 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, żeby ser się zarumienił. 

Podawać z surówką z mieszanki sałat i świeżych warzyw. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Podoba mi sie pomysl, danie wyglada mega pysznie wiec czym prędzej zapisuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. ZROBIŁAM I JEST PYSZNE.POLECAM W 100% TO DANIE I NAPEWNO BĘDĘ JESZCZE NIE RAZ ROBIŁA TO DANIE.POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń