sobota, 16 marca 2013

Risotto z krewetkami

Dotąd jednogarnkową potrawą z ryżem był dla jedynie pilaw. Prosty, sycący, tradycyjny. Nie wiem dlaczego inne dania z ryżem mnie nie kusiły. Aż do momentu kiedy za sprawą Malina na stole pojawiło się risotto. Risotto z krewetkami. Fantastyczny smak! Danie nieskomplikowane, ale jaki niezwykły ma smak!



Składniki na 2 duże porcje:

  • 400 g krewetek (najlepiej surowe mrożone lub świeże z pancerzykami),
  • 300 g ryżu typo arborio (jest coraz bardziej dostępny w sklepach),
  • bulion warzywno-wołowy ugotowany razem z pancerzykami krewetek,
  • 125 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 średnia cebula,
  •  70 g masła,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • szczypta szafranu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Krewetki oczyścić. Usunięte pancerzyki dodać do bulionu.

W garnku rozpuścić połowę masła, wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć kilka minut. Następnie wsypać ryż. Podsmażać dłuższą chwilę razem, wlać wino i poczekać aż całość odparuje. Wsypać szafran. Dodać niepełną szklankę bulionu i poczekać aż opdparuje, mieszając by nie przywarło. Kiedy bulion odparuje należy wlać kolejną porcję. Czynność powtarzać aż łączny czas przyrządzania osiągnie 20 minut. Ryż ma być al-dente.

Ok. 4 minuty przed koncem gotowania dodać krewetki podsmażane na maśle (po minucie z każdej strony). Dokładnie wymieszać, odczekać aż odparuje całość płynu i kiedy miękkość będzie zadowalająca wyłączyć gaz. Dodać resztę masła.

My jedliśmy bez żadnych dodatków, popijając białym winem.
Smacznego!



Inspiracja: Kwestia Smaku. Dziękuję!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz