Składniki na 2 duże porcje:
- 400 g krewetek (najlepiej surowe mrożone lub świeże z pancerzykami),
- 300 g ryżu typo arborio (jest coraz bardziej dostępny w sklepach),
- bulion warzywno-wołowy ugotowany razem z pancerzykami krewetek,
- 125 ml białego wytrawnego wina,
- 1 średnia cebula,
- 70 g masła,
- 2 łyżki pasty pomidorowej,
- szczypta szafranu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Krewetki oczyścić. Usunięte pancerzyki dodać do bulionu.
W garnku rozpuścić połowę masła,
wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć kilka minut. Następnie wsypać ryż. Podsmażać dłuższą chwilę razem, wlać wino i
poczekać aż całość odparuje. Wsypać szafran. Dodać niepełną szklankę bulionu i poczekać aż opdparuje, mieszając by nie przywarło. Kiedy bulion odparuje należy wlać kolejną porcję.
Czynność powtarzać aż łączny czas przyrządzania osiągnie 20
minut. Ryż ma być al-dente.
Ok. 4 minuty przed koncem gotowania
dodać krewetki podsmażane na maśle (po minucie z każdej strony). Dokładnie wymieszać, odczekać aż odparuje całość płynu i kiedy
miękkość będzie zadowalająca wyłączyć gaz. Dodać resztę
masła.
My jedliśmy bez żadnych dodatków, popijając białym winem.
Smacznego!
Inspiracja: Kwestia Smaku. Dziękuję!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz