poniedziałek, 18 marca 2013

Żurek

Żurek u nas jest nie tylko na Wielkanoc. Oprócz czosnkowej i barszczu czerwonego jest to najczęściej gotowana zupa w naszym domu.

W moim domu rodzinnym nie robiło się żurku. Mi zresztą na początku średnio smakował. Nauczyłam się go gotować mieszkając tu. Nikt mi nie podał przepisu, nikt mnie nie instruował. Metodą prób i błędów. Uważam, że po tylu latach wychodzi mi bardzo nawet dobrze.

Zostało jedynie opanować do perfekcji robienie zakwasu, bo na razie robię na kupnym. I tu się podzielę - najlepszy kupny jest w Gliwicach. Poza Gliwicami staramy się szukać w sklepach z tradycyjnymi regionalnymi artykułami. Może zakwas nie jest domowy, ale za to chrzan i biała kiełbasa dodawana do zupy jest własnego wyrobu! Przepis tu -> domowa biała kiełbasa, a przepis na chrzan niedługo.


Składniki: 


  • 3 l wywaru mięsno-warzywnego,
  • 0,5 litra zakwasu,
  • 300 g kiełbasy typu "Podwawelska",
  • 300 g białej kiełbasy,
  • 3 jajka,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 3 łyżki chrzanu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku,
  • sól pieprz.

Przygotowanie:

Ugotowany wywar z kości i warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego dokładnie odcedzić.  
Do czystego wywaru włożyć białą kiełbasę, wlać zakwas, chrzan, majeranek, przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i zagotować. W momencie kiedy całość zacznie bulgotać dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę podwawelską, po ok. 10 minutach pokrojone ziemniaki. 

Kiedy całość się zagotuje wyjąć białą kiełbasę, pokroić ją  w plasterki i wrzucić z powrotem do garnka. Spróbować i doprawić jeżeli czegoś brakuje. My dodajemy bardzo dużo chrzanu, czosnku i majeranku, lubimy mocno aromatyczną wersję. Generalnie warto odczekać choćby 3 godziny, wówczas wyrobi się tajemniczy składnik "przegryzie się" i zupa obierze zupełnie inny smak. 

Podawać w ugotowanym wcześniej jajkiem, można posypać również świeżą wielkanocną rzeżuchą —  taką wersję lubię najbardziej! Malin dodatkowo ściąga mięso z kości z wywaru i dodaje do całości. 
Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz