sobota, 9 marca 2013

Grzanki z wędzonym halibutem

Znakomita przystawka, jaką przygotował Malin na uroczystą kolację walentynkową. Idealne połączenie smaków! W tym daniu bardzo istotnym elementem jest sos. Specjalnie dobrany do wędzonej ryby. Polecam serdecznie!

Na tej przystawce kolacja się nie skończyła, rzecz jasna. Po grzance był stek z tuńczyka w sosie balsamicznym (wkróótce na blogu). Rozpusta w biały dzień! Może to i dobrze, że taki dzień jest tylko raz w roku :)



Składniki:


  • bagietka,
  • wędzony halibut (ilość zależy od apetytów),
  • masło do posmarowania grzanek.

Na sos

  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • posiekany koperek,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • sól.

Przygotowanie:

Z podanych składników zrobić sos. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Należy pamiętać, że podawane ilości są opcjonalne, każdy doprawi wg własnego uznania - więcej chrzanu, mniej majonezu etc.

Bagietkę pokroić i opiec w piekarniku na funkcji grill w 200 stopniach. Pilnować, by się nie przypaliło! Jeszcze gorące posmarować masłem, ułożyć kawałek halibuta i polać sosem. 
Podawać na ciepło.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz