środa, 12 czerwca 2013

Drożdżówki z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni! Nie brakuje tego cuda i w naszej kuchni. Rządzą przede wszystkim koktajle, wypiek szczerze mówiąc jest pierwszy tego roku.

Polecam na śniadanko, do biura, w podróż. U nas wszystkie znikły przy pierwszym podejściu.
Przepis sklejony z kilku znalezionych w internecie.

drożdżówka z owocami

Składniki:

  • 100 ml mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 300 g mąki,
  • 70 g masła,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek cukru,
  • szczypta soli.
Dodatkowo:
ok. 500 g truskawek i cukier do posypania owoców.
Do przepisu można użyć również innych sezonowych owoców, teraz czekam na jagody i maliny :)

drozdzowki z owocami

Przygotowanie:


Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Do mieszanki dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Zostawić w ciepłym miejscu aż drożdże "ruszą". Po ok. 20 minutach dodać resztę składników z przepisu, wyrobić jednolite ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu pod ręcznikiem aż ponownie  urośnie.

Przygotować owoce. Umyć, usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Następnie należy rozwałkować ciasto na prostokąt, zostawiając nieco miejsca po bokach, ułożyć owoce i zwinąć w rulon. Całość pokroić na"ślimaki" o szerokości 2,5 cm. Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu, 180 z termoobiegiem 15 minut. Kiedy nieco przestygną można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

drożdżówki z owocami

drożdżówki z owocami

3 komentarze:

  1. Ale pyszności! Ja w przyszłym tygodniu też zabieram się za drożdżówki z truskawkami! Nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają baardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń