czwartek, 12 września 2013

Muffinki z borówkami na maślance

Nie wiem jak to jest, ale muffinki mają coś w sobie wyjątkowego. Bardziej kręcą niż ciasteczka czy bułeczki. U nas w domu są kochane bezwarunkowo. Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tym razem wypróbowałam przepis z maślanką. Cudo! Dalej będę eksperymentować z jogurtem i śmietaną, bo wyszły niezwykle mięciutkie i pulchne!

muffiny na maślance

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 2 jajka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • borówki amerykańskie (lub polskie jagody) - ilość zależy od preferencji,
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie).

muffiny na maślance

Przygotowanie:


W muffinkach panuje jedna prosta zasada. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, a następnie łączymy je ze sobą. W tym akurat przepisie mam jedną małą uwagę. Soda zaczyna fantastycznie spulchniać ciasto, kiedy trafi do kwaśnego środowiska. Dlatego też zanim zaczniemy łączyć suche i mokre składniki radzę do szklanki maślanki wsypać sodę i porządnie wymieszać. Masa może zacząć się bąbelkować jak woda gazowana, dlatego też szklankę z maślanką należy trzymać nad miską.

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników ciasto rozkładać w papilotki. Najpierw po jednej łyżce na spód, potem kilka - kilkanaście jagód, następnie przykrywamy resztą ciasta. Z przepisu powinno wyjść 12 standardowych muffinków. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zacząć sprawdzać po upływie 15 minut na suchy patyczek.

Smacznego!

muffiny na maślance

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz