piątek, 13 września 2013

Sałatka z pęczakiem na zimę

Zapisując ten przepis w swoim notesiku miałam mieszane uczucia. Uczucia mieszał mi właśnie pęczak. No nic, myślę, zrobię pół podanej porcji. Ale kiedy jej spróbowałam, jeszcze tego samego dnia biegłam na bazarek dokupić warzywa, by jeszcze w tym sezonie zrobić zapas tej sałatki na zimę. Oczywiście wszystko zależy od gustów, ale mi ta sałatka zasmakowała bardzo. Może znajdą się eksperymentatorzy, którzy również ją polubią? Zachęcam!

zimowa sałatka z pęczakiem

Składniki:

Podana ilość warzyw już obranych
  • 1,5 kg papryki,
  • 1 kg marchwi,
  • 1 kg cebuli,
  •  400 g pęczaku,
  • 1/5 litra oleju,
  • 300 g cukru,
  • 100 g soli,
  • 100 ml octu 9%.

Przygotowanie:


Zawczasu ugotować pęczak wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, zahartować i wystudzić.

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Złożyć wszystko razem, wlać olej, wsypać cukier oraz sól. Od momentu kiedy się całość zagotuje, należy trzymać na ogniu przez kolejne 15 minut.  Następnie wsypać gotowy pęczak i ocet, dokładnie wymieszać i gotować przez 10 minut ciągle mieszając.

Przygotować słoiki: (Opis przygotowywania słoików na sałatki we wszystkich postach jest taki sam).
Dokładnie umyć i włożyć do piekarnika. Włączyć piekarnik na 100 stopni. Mniej więcej po 20-25 minutach słoiki są gotowe. Pokrywki wygotować w garnku z wodą. Jak woda zawrze, gotować przez kolejne 5 minut, po czym wyłożyć za pomocą widelca na czystą ścierkę, by ociekły.

Kiedy sałatka będzie już gotowa,  z piekarnika wyjmować po jednym słoiku (Uwaga gorące!! Wyciągać za pomocą ścierki) i nakładać gorącą sałatkę. Natychmiast zakręcić, obrócić do góry dnem i wstawić pod kołderkę na całą dobę. U nas takie miejsce jest pod stołem. 

Z podanej ilości wychodzi 4,5 litra sałatki. Gotowa do jedzenia po ostygnięciu.
Smacznego!

zimowa sałatka z pęczakiem

1 komentarz: